olie eddike

Olie er ikke bare olie

Olie er ikke bare olie - idet både smag og egen­skaber er forskel­lige fra hinanden. Nogle olier egner sig rigtigt godt til stegning, mens andre danner sund­heds­skadelige stoffer ved opvarm­ning. Nogle har en karakter­istisk smag, mens andre er helt smags­neutrale. Generelt har vegeta­bilsk olie et højere indhold af umættede fedtsyrer og et lavere indhold af mættede fedt­syrer, sammen­lignet med animalsk fedt­stof. Føde­vare­styrelsen anbefaler derfor, at vi primært vælger plante­olier, da det er bedst for både vores sundhed og klimaet.


Food you love to share

Olie og eddike

Zelected Foods har et bredt udvalg af mad­olie og eddike til ethvert formål.
Måske finder du et par varianter her i web­shop­pen, som du ikke altid kan finde i butikkerne.

Vælg den rigtige olie

Til dressing: De kold­pres­sede olier er frem­stillet ud fra den mest skån­somme metode, som bevarer oliens naturlige smag og duft. Derfor egner denne typer af olier sig godt fx i dres­singer, da olierne tilfører smag. Brug her Ekstra Jomfru oliven­olie, avokado­olie, hørfrø­olie eller valnødde­olie.

Til stegning: I det varme køkken kan olierne smags­mæssigt betone rettens oprindelse. Ekstra Jomfru oliven­olie smager perfekt ovenpå en pizza, i en pastaret eller risotto. I det asiatiske køkken kan du fx bruge jord­nødde­olie som smagsgiver.

Til wok og friture: Skal du wokstege eller fritere, så er det vigtigt, at din olie er varme­stabil og kan klare de høje tempera­turer under stegning - uden at harskne. Jord­nødde­olie er perfekt til høje temperaturer.

Til bagning: Her er det afgørende, om olien skal bidrage med smag eller ej. Ved sødt bagværk er det en god ide at bruge smags­neutrale olier, da de ellers ødelægger den samlede smags­oplevelse. Ved salt bagværk, som fx madbrød kan du med fordel bruge en olie med smag, men en raffineret olie kan også sagtens bruge.

Zelected Foods har olier for enhver smag

Ekstra Jomfru Olivenolie er oliven­olie af bedste kvalitet. Den er udvundet ved at presse olien ud af de helt friske og nypluk­kede oliven - udeluk­kende ved brug af mekaniske processer, dvs. først en kværn og så en kraftig presse. Ekstra Jomfru Olivenolie fra Zelected Foods er sammensat af oliven­olier fra forskellige EU-lande. Det er for at kunne garantere en ensartet kvalitet og smag året rundt. Du kan bruge Ekstra Jomfru Oliven­olie til al slags mad­lavning. Oliven­olie har et lavt indhold af fler­umættede fedtsyrer og er derfor mere varme­stabil end fx sol­sik­keolie, majs­olie eller vindrue­kerne­olie. Smagen er kraftig, og olien egner sig især til dres­singer, stegning og bagning, men måske mindre godt til sødt bagværk på grund af den karakter­istiske olivensmag.

Kalamata Ekstra Jomfru Oliven­olie BOB er noget af den fineste oliven­olie, der findes. Olien er 100% græsk Ekstra Jomfru Oliven­olie fra Kalamata regionen. Mikro­klimaet på Pelopon­nese-halvøen giver en frugtig og aromatisk smags­profil med aroma af nyhøstede oliven og med noter af græs og oliven­blade. BOB står for Beskyttet Oprin­delses­beteg­nelse, som sikrer, at alle dele af høsten og produk­tionen stammer netop fra Kalamata-regionen.

Mild oliven­olie mix er en hverdags-allround olie med mild smag af ekstra jomfru­oliven­olie, perfekt til brug i dres­singer og marinader. Mild oliven­olie er et mix af 50% ekstra jomfru­oliven­olie og 50% raffineret sol­sikke­olie. Allround madolie betyder, at olien er lige velegnet til stegning, som til bagning og dressinger.

Vindru­ekern­eolie er en smags­neutral olie, perfekt til mange formål, som fx mayon­naise og dres­singer, fordi olien har en lidt bitter, men samtidig mild smag. Vindrue­kerne­olie er også god at bruge til bagning, hvor olie­smagen helst ikke skal være så udtalt. Vindrue­kerne­olie må kun anvendes til let stegning, da høje tempera­turer over længere tid kan påvirke oliens kvalitet.

Salat/Dressing olie er en blanding af raps­olie, hørfrø­olie, hampefrø­olie og havtorn­olie, Denne hverdags-madolie er især velegnet til kolde saucer, salater og dressinger.
Valnødde­olie bruges primært til kolde dres­singer og lignende, hvor den lette sødme og fine smag af val­nødder kommer til sin ret. Valnødde­olie er med sin delikate smag af val­nødder, glimrende i rå ublandet form til salater. Olien egner sig kun til stegning ved meget lave temperaturer.

Jordnødde­olie er særligt varme­stabil og kan klare højere tempera­turer end andre olier og er derfor yderst velegnet til wok­stegning og friture­stegning. Den tager ikke afsmag fra andre fødevarer, når man friterer eller steger i olien. Jord­nødde­olie har en mild smag af jord­nødder. Olien er lækker sammen med både salater og grøntsager og er velegnet til dressing og marinade.

Avocadoolie har et højt indhold af vitaminer, især E-vitamin samt en mild og aromatisk smag. Avocado­olie tåler meget høje tempera­turer. Derfor er den velegnet til hård stegning og friture af fx fisk og skaldyr, men den er samtidigt meget alsidig. Den kan nemlig også nemt bruges til bagning og i dressinger.

Hørfrøolie er en meget populær spise­olie. Olien egner sig særlig godt til salat­dres­singer og smoothies. Du skal være opmærksom på, at hørfrø­olie er uegnet til stegning eller anden opvarmning.

Krydderolie

Her har vi fire krydder­olier, der går godt til salater hele året rundt. Krydder­olierne er alle frem­stillet på basis af sol­sikke­olie og kan derfor bruges i stort set alt slags madlavning.

Chili Krydder­olie kan blendes med tomat og bruges som en nem barbecue­marinade til fx hot wings. Chili Krydder­olie giver desuden et lækkert pift til skal­dyrs­saucer og som erstat­ning for kryd­derier i dres­singer og ved stegning.

Basilikum Krydder­olie vendes i den nykogte pasta. Det giver pastaen en lækker afrundet smag. Basilikum Krydder­olie kan bruges til pasta uanset, hvordan du fore­trækker den: naturel, med kødsauce eller vendt i en god pesto.

Lemon Krydderolie er oplagt som marinade til fisk og skaldyr. Prøv også lang­tids­bagte skalotte­løg over­hældt med citron­olie. Anvend Lemon Krydder­olie i grønne salater eller brug den som lækker dres­sing rørt op i cremefraiche.

Hvidløg/Persille Krydder­olie er velegnet til marinader, kartoffel­retter og en klassisk aioli, hvor mayon­naise røres op med hvidløgs­olien. Prøv også Hvidløg/Persille Krydder­olie som erstatning for krydderi ved stegning, i dres­singer eller som dryp på ristet brød.

Hvis du har en air­fryer, er det vigtigt at bruge kryd­der­olier i stedet for tørrede kryd­derier, da tørrede kryd­derier nemt sætter sig i air­fryerens varm­lufts­system og skader apparatet.

Olivenolie spray

Med oliesprayen er det langt nemmere at dosere mængden af olie, når du til­bereder mad. Brug olie­sprayen til at give kød og grønt­sager et tyndt lag olie, inden det kommer på grillen. Eller når bage­formen skal smøres, eller salaten skal have et pift olie. Olie­sprayen er frem­stillet på basis af Ekstra Jomfru Oliven­olie og kan derfor bruges i stort set alle typer af madlavning - og fås i fem varianter:

Eddike og glaze

Økologisk Condimento Di Modena
Condimento Di Modena er en øko­logisk hvidvins­eddike, der stammer fra Modena i Italien. Modena bliver kaldt verdens “eddike-hovedstad” og er kendt for sine ene­stående smags­varianter og konsistens. Den delikate friskhed og lette, frugt­agtige fylde i denne Condimento kan give et ekstra pift til alle typer salater. Den egner sig rigtig godt til lyse saucer, frisk frugt og desserter – kort sagt, giver den nye dimen­sioner til den daglige madlavning.

Økologisk Aceto Balsamico Di Modena I.G.P
Denne balsamico kan henføres specielt til Modena-egnen. Den er derfor certi­ficeret af I.G.P. som beskyttet geo­grafisk betegnelse. Balsamico fra Modena har en helt speciel fyldig og sød smag, bl.a. fordi den lagres på træfade i minimum to måneder og op til flere år. Den er udvundet af druemost fra forskel­lige røde og hvide sorter, Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Albana, Ancellotta, Fortana og Montuni. Aromaerne og konsist­ensen egner sig flot til kraft­fulde retter som rødt kød og kraftige oste. Brug den også til salater og desserter.

Balsamico Glaze
Denne vel­smagende Balsamico Glaze er fra Modena i det nordlige Italien. Glazen frem­stilles ved indkog­ning af Balsamico vin­eddike. Den tykt­flydende sirup er særdeles velegnet til bøf og grøn­tsager, fisk og skaldyr. Den kan også anvendes i dres­singer, saucer og til desserter. Er der en kreativ kok gemt i dig, så lad dig inspirere af andre kokke verden over, og brug glaze til dekoration af taller­kenen inden servering og til gla­sering eller karamel­lisering af ovnstegt kød.