Djævleæg – Fyldte æg med fantasi

Djævleæg – Fyldte æg med fantasi

Djævleæg, (“Deviled eggs”) også kendt som fyldte æg eller dressed æg og er en simpel ret, der kræver meget lidt tilberedning. Djævleæg er hårdkogte æg, som er pillet, halveret på langs og fyldt med en krydret blanding.
Selve ægge­blommen fjernes, moses og røres typisk op med mayonnaise og andre ingredienser.
Derefter fyldes blandingen tilbage i æggehviderne og pyntes.

Den faste æggehvide, og en midte af æggecreme med mayonnaise, er som skabt til frokost­bordet. De fyldte æg er så nemme at lave, at der ikke engang behøver være nogen særlig anledning. Man kan sagtens lave et par fyldte æg til en lille hyggelig søndagsfrokost derhjemme.

De fyldte æg er små smags­bomber, som er meget nemme at gå til og passer godt ind i en tapasmenu. Du kan lave en ægte ægge­klassiker med rejer eller med karry og knust bacon. Men du kan variere retten i det uendelige og lade dig inspirere af smage fra alverdens køkkener i kombination med, hvad køleskabet gemte.

Sådan gør du

  • Kog æggene i 10-12 minutter.
  • Kom æggene i en skål med iskoldt vand i ca. 10 minutter.
  • Pil æggene, og skær dem over på langs.
  • Tag forsigtigt æggeblommerne ud og læg dem i en skål.
  • Mos æggeblommerne med en gaffel.
  • Rør det op med mayonnaise, salt og peber til en cremet masse.
  • Brug en ske eller en sprøjtepose til at genfylde æggene.
  • Top æggene med øvrige ingredienser.
  • Pynt med friske krydderurter.
  • Server æggene kolde – de smager bedst efter at have trukket i 30 minutter på køl.

Djævleæg er en simpel ret med kort tilberedning og en forbavsende lang historie

Fyldte æg har en lang og interessant historie, der strækker sig tilbage til oldtiden. Selvom retten i dag er kendt som en populær forret i mange lande, har den udviklet sig over tid med forskellige variater og kulturel tilpasning. Allerede i det gamle Rom fandtes versioner af fyldte æg. Romerne serverede ofte hårdkogte æg, hvor æggeblommerne blev blandet med olie, krydderier og andre ingredienser, som efterfølgende blev fyldt tilbage i de kogte æggehvider. Disse retter blev gerne serveret ved festlige sammenkomster og banketter.

I middelalderens Europa begyndte opskrifter på fyldte æg at dukke op i kogebøger. I Spanien findes en af de tidligst kendte, nedskrevne opskrifter på fyldte æg i en andalusisk kogebog fra det 13. århundrede. Her blev blommerne blandet med krydderier som koriander og peber samt saft fra løg, inden de blev fyldt tilbage i æggehviderne. I England blev retten kendt i det 16. århundrede, hvor den er beskrevet i kogebogen The Good Huswifes Jewell fra 1585.

I det 18. århundredes England begyndte udtrykket “deviled” at optræde i forbindelse med mad. Måske logisk nok blev ordet anvendt om kraftigt krydrede retter eller retter med en udpræget pikant smag. I 1786 dukkede begrebet “deviled eggs” op i trykt form, og det blev hurtigt en betegnelse for æg med krydret fyld i, ofte rørt med stærke sager som sennep og peber.

I 1800-tallet blev “deviled eggs” populære i USA, hvor de blev en fast del af festlige lejligheder, specielt til picnics og højtider. I 1896 introducerede den amerikanske kogebogs­forfatter Fannie Farmer mayonnaise som en ingrediens i fyldet, hvilket blev skelsættende for retten.

I dag findes der talrige varianter af fyldte æg, hvor ingredienser som bacon, avokado, syltede agurker og cayennepeber ofte bruges for at tilføje forskellige smags­nuancer. Fyldte æg har altså en lang historie, og retten har tilpasset sig de forskellige kulturer, hvor den er blevet en fast bestanddel af madtraditionen.

Se også
Friterede Risottokugler med Torsk

Friterede Risottokugler med Torsk

Sprødstegte kugler af risotto er en anderledes og spændende måde at servere den klassiske italienske risret på. Her er der brugt torsk, men den kan sagtens udskiftes med andet fisk eller bacon.…

Se denne opskrift

Festlige appetizere med sprøde butter­dejs­skaller

Festlige appetizere med sprøde butter­dejs­skaller

Butterdejs­krustader med lækkert fyld den sprødeste forkælelse til dine gæster og er perfekt som appetizer eller som tilbehør til tapas. Bouchées er sprøde butterdejs­krustader og en fransk delikatesse. Prøv at servere de…

Se denne opskrift

Festlige hapsere til tapas-bordet

Festlige hapsere til tapas-bordet

Her er et par små festlige hapsere der er perfekte til velkomst, forret og drinks. Små nemme og lækre Tapas hapsere, der både kan serveres som forret, snack og til velkomstdrinken, hvis…

Se denne opskrift

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTil shop
      Calculate Shipping