burger cremet tomatpesto

opskrifter / Grill

Så skal der grilles

Her finder du inspiration til de lune aftner, med tips og ideer til nem og skøn sommer­mad, som løfter både oplevelsen og humøret ved grillen til nye højder
Chicken Burrito Bowl

Chicken Burrito Bowl

Denne enkle Chicken Burrito Bowl-opskrift er fyldt med saftig grillet kyllinge­bryst, majs, sorte bønner og andre smagfulde ingredi­enser. Den er velsmagende, mættende og nem at lave.

Se denne opskrift

Cajun Buffalo Chicken Wings

Cajun Buffalo Chicken Wings

I USA er Buffalo wings en utrolig populær klas­siker. En saftig, krydret godbid perfekt som snack eller forret, især under sports­begiven­heder. Buffalo wings serveres varme og skylles bedst ned med et glas…

Se denne opskrift

Grillede Hotdogs med bløde øl-sauterede senneps-løg

Grillede Hotdogs med bløde øl-sauterede senneps-løg

Ristede hot dogs toppet med øl og sennep sauterede løg er et sikkert amerikansk hit. De søde sauterede løg i den syrlige smør-ølsauce med en god dosis French’s® Classic Yellow Mustard, giver…

Se denne opskrift

Tortilla Wraps med grillede kødboller

Tortilla Wraps med grillede kødboller

Tortilla wraps er nem og lækker hverdagsmad. Og det kan laves i et utal af variationer. Prøv denne spicy version med chilikrydrede kødboller, avocado, grillede peberfrugter og Chipotle mayo.

Se denne opskrift

Ribeye steak med grillede grøntsager

Ribeye steak med grillede grøntsager

Der er så meget man kan grille, men en lækker bøf og grillede saftige grøntsager, serveret med løg chutney og kold barbecuedressing er grillmad, når det er bedst. En grillet ribeye med…

Se denne opskrift

Grillet lammeculotte med artiskokker og oliven

Grillet lammeculotte med artiskokker og oliven

Grillet lammeculotte giver en fantastisk smag og en flot gylden overflade. Lammeculotte er nemt at tilberede på grill, da det er en mindre udskæring. Derfor kan den nemmere grilles jævnt og får…

Se denne opskrift

Grillede svinemørbradbøffer med Tomat Chutney

Grillede svinemørbradbøffer med Tomat Chutney

Grillede mørbradbøffer, er svinemørbrad når det er bedst! Prøv denne helt enkle opskrift med tomatchutney og basilikumpesto. Server evt. de grillede mørbradbøffer med saltbagte kartofler og en grøn salat.

Se denne opskrift

Grillet flanksteak med Hickory BBQ sauce og løgchutney

Grillet flanksteak med Hickory BBQ sauce og løgchutney

Flanksteak er meget velegnet til grill og den skal kun have ganske kort til over gløderne, da udskæringen er ret tynd. I denne opskrift marineres steaken i Hickory BBQ sauce inden den…

Se denne opskrift

Grillede grøntsager med hvidløgsmayonnaise

Grillede grøntsager med hvidløgsmayonnaise

Grillede grøntsager er bare super lækkert. Det er ikke kun pølser og kød der bliver ekstra lækre på grillen. Også grøntsager bliver også ekstraordinært velsmagende over de gyldne gløder. Grillede grøntsager er…

Se denne opskrift

Grillspyd med oksekød og peberfrugt

Grillspyd med oksekød og peberfrugt

Lækre hjemmelavede grillspyd er altid populært. Her er oksekød sat på spyd sammen med peberfrugt og løg. Den cremede pesto og hvidløgsmayonnaise er lækket som tilbehør sammen med sprøde grovfritter eller godt…

Se denne opskrift

Grillet quesadilla med kylling, tomatchutney og cheddar

Grillet quesadilla med kylling, tomatchutney og cheddar

Quesadilla er en mexicansk ret lavet af stortillas, typisk med kød eller grøntsager og ost. Direkte oversat betyder quesadilla “en lille oste-ting”. Osten er det, der får tortillapandekagen til at hænge sammen,…

Se denne opskrift

Mini tortillas med kylling, avocado og syltede rødløg

Mini tortillas med kylling, avocado og syltede rødløg

Mini Tortillas er små bløde hvedetortillas, der er fremragende til både tacobrød og wraps. Wraps er lækker og god fingermad. Æstetisk smuk og trods en utrolig simpel tilberedning. De tynde, fine tortillas er her…

Se denne opskrift

Rød spidskålssalat med oliven og syltede rødløg

Rød spidskålssalat med oliven og syltede rødløg

Rød spidskålssalat er en virkelig flot salat at sætte på bordet. Den er både velsmagende og nem at lave. Du kan sammen­sætte salaten, som du synes og kombinere ingredienser med forskellige smage…

Se denne opskrift

Græsk salat med Kalamata oliven i chili og hvidløg

Græsk salat med Kalamata oliven i chili og hvidløg

En ægte græsk salat består af oliven, feta, tomat, agurk og røgløg og selvfølgelig masser af salt, friskkværnet peber og en god olivenolie. Skal din græske salat være ægte og autentisk, skal…

Se denne opskrift

Panzanella – Den toscanske salat

Panzanella – Den toscanske salat

Panzanella er en salatklassiker, der stammer fra Toscana i Italien. Hovedingredienserne i Panzanella er brød og tomat, der blandes med lækre kryddeurter og god olivenolie. Brug salaten som et lækkert indslag på…

Se denne opskrift

Hotte Hotdogs

Hotte Hotdogs

Inspiration til dine grillede hotte hotdogs! Alle elsker en god hotdog, men hvorfor nøjes med en kedelig pølse i et hvidt brød med ristede løg og remoulade? Vælg din pølse med omhu…

Se denne opskrift

Focaccia med oliven, rosmarin og rødløg

Focaccia med oliven, rosmarin og rødløg

Her er opskriften på et klassisk focacciabrød som både er luftigt, har en blød krumme og en sprød skorpe. Det er toppet med oliven, rødløg, rosmarin, olivenolie og flagesalt -en fantastisk opfindelse.…

Se denne opskrift

Spansk Paella med blåmuslinger og skalrejer

Spansk Paella med blåmuslinger og skalrejer

Paella er en ikonisk ret fra det spanske køkken, som kan varieres på et utal af måder, fra skaldyrspaella til blandet paella med både kød og skaldyr. Denne Paella er en utrolig…

Se denne opskrift

Burger med Wagyu Ribeye og Trøffel Mayo

Burger med Wagyu Ribeye og Trøffel Mayo

Hvis du er en livsnyder, der kan lide at kæle for detajlen og som forstår, at lidt delikat trøffel mayo og den rigtige løgchutney kan forvandle en almindelig mandag til en magisk…

Se denne opskrift

Burger med svinekotelet og rødkål

Burger med svinekotelet og rødkål

Burger med svinekotelet og rødkål er en god og anderledes opskrift på en burger, der både smager lækkert og er nem at lave. Det er en burger der er dedikeret til alle…

Se denne opskrift

Low Carb Burger med Bearnaise mayo

Low Carb Burger med Bearnaise mayo

En burger med fuldfed Bearnaise Mayo, klassisk mørbradbøf, burger sliced agurker og semidried tomater. Denne Low Carb Burger er en moderne nyfortolkning af den klassiske burger. En burger til den moderne burgergastronom og…

Se denne opskrift

The Hipster Style Homemade Burger

The Hipster Style Homemade Burger

The Hipster Style Homemade Burger er skabt til dig, der synes, at alt gerne må stå knivskarpt og som er hip nok til at vide, at BBQ crispy onions er ligeså essentielle…

Se denne opskrift

Vegetar burger med bønnebøf og soltørrede tomater

Vegetar burger med bønnebøf og soltørrede tomater

Denne økologiske bønneburger er nem, billig og utrolig lækker. Bøffen går godt med det meste og her hånd i hånd med en god mayonaise og økologiske soltørrede tomater.

Se denne opskrift

Opskriften på den perfekte grillaften

Der er intet som en lun sommer­aften under åben himmel med god mad og et køligt glas vin, sammen med dem du holder af. Grill­mad er skønt og som skabt til sådan en aften. Det smager dejligt, men består som regel af mange forskel­lige elementer, som det er klogt at have styr på, så man er vel­for­beredt og kan nyde aftenen uden stress. Kød, grønt og dres­singer er de typiske basis-ingredi­enser. Når der først er fyret op i grillen, går det ofte stærkt. Heldigvis er der flere ting, der kan klargøres i forvejen, så du kan slappe af og hygge dig med dine gæster.

En køleboks er klart en fordel af anskaffe: Heri kan pølserne placeres, det marine­rede kød ligge klar i en plastic­pose og er der plads, kan også grønt­sagerne være der, vaskede og klar til brug. Alterna­tivt kan du have en kasse med låg ved siden af til grønt­sager. Det giver dig tilsammen et overblik og gør det samtidig nemmere at “slå til”, når grillen har den helt rigtige temperatur. På forhånd, før gæsterne kommer, kan du desuden sørge for at have alle de vigtigste ting klar nær grillen, såsom krydder­olier, kryd­derier, saucer, dres­singer og marinader til kødet, så du hurtigt kan gribe det, du har brug for.

Musik giver god stemning og kan være afstres­sende. Du kan evt. sammen­sætte en play­liste med lidt hygge­musik eller dine yndlings­numre. En anden måde, at få pulsen og skuldrene ned på og stem­ningen op, er ved at mikse et par friske, læskende sommer­cocktails. Specielt jordbær, hindbær og mynte er lækkert i sommer­drinks - som selv­følgelig kan laves både med eller uden alkohol.

Det er så hyggeligt at sidde udenfor. De lyse nætter kan være lune, men det kan pludselig blive ret koldt efter sol­nedgang. Så husk at have et par tæpper klar til når mørket falder på, så hyggen kan fortsætte. Det kan også være, du kan tænde op i en have­pejs eller et festligt bål­fad, suppleret af lysende sol­celle-lamper eller ophængte lygter.

Sæt udsøgte delika­tes­ser på grill­menuen

Udover det hyggelige samvær er noget af det vigtigste ved sådan en aften natur­ligvis grill­maden. Med bøffer, pølser, spare­ribs, krydder­smør, dres­singer, flutes og salater er der, skønt mere eller mindre af det hele, nok at se til, når den står på grill, og som du skal have til at gå op i en højere enhed, hvis du vil imponere dine gæster.

Hos Zelected Foods kan vi tilbyde et bredt udvalg af delika­tesser og speciali­teter, der smags­mæssigt kan løfte enhver simpel grill­menu til nye højder. Vi har fundet inspira­tion fra alverdens gade­køkkener og udviklet et sortiment der gør det nemt, at tilføre nye smags­oplevelser til en grill­menu. Vi anser street food for et sandt gastro­nomisk skat­kammer af stor smag, som du vil elske at dele og som samtidig er nemt og enkelt i til­beredningen.

Med udgangspunkt i de bedste råvarer og autentiske opskrifter spænder Zelected Foods store udvalg af tilbehør bl.a. over pesto, krydder­olier, dressinger, Habanero ketchup, Black garlic sauce, Hickory BBQ-sauce, oliven, sprøde og syltede rødløg, sol­tørrede tomater, gril­lede artiskokker og peber­frugt, marinerede grønt­sager - og endnu flere lækkerier som fx Bearnaise Mayo, Trøffel Mayonnaise og Zelected Løg Chutney. Der er således rig mulighed for at udforske det eksklusive sortiment af delika­tesser og speciali­teter fra Zelected Foods.

Du kan vælge at sammen­sætte en lækker menu bestående af langtids­stegt Hickory BBQ-marineret steg, krydrede kartofler med Bearnaise- eller Trøffel Mayon­naise og en frisk sommer­salat af fx syltede rødløg, jordbær, grillede oliven, sol­tørrede tomater og fetaost. Det er noget, de fleste kan lide. Uanset hvad du vælger at servere, er grillmad altid lækkert, hvis tilbe­høret er spændende.

Du kan grille direkte eller indirekte

Der findes forskel­lige måder at grille på. Det har stor indflydelse på maden, hvilken grill­metode du vælger at anvende. Med den rigtige metode kan du grille dig til det saftigste kød og mest vel­smagende tilbehør.

Grill ved direkte varme betyder, at kullene er fordelt over hele risten i bunden af grillen, og du griller direkte over kullene eller brænderen. Det er en metode, som er velegnet til fødevarer, der skal have kort tid med intensiv og høj varme - som flank­steaks, hakke­bøffer og kote­letter. Mad som man ofte også ville tilberede ved stærk varme på panden. Metoden er desuden velegnet til grill af grønt­sager, som f.eks. squash, tomater, svampe, asparges og peber­frugter.

Grill ved indirekte varme betyder, at man har placeret kullene i hver sin side i grillen eller at kun de to yderste brændere er tændte på gas­grillen. Maden tilberedes således midt på grill­risten, så den ikke ligger direkte over varmen. På den måde får maden stråle­varmen fra de to sider. Denne såkaldt indirekte grill metode er velegnet til til­beredning af større stykker kød, som fx en hel kyl­ling, and eller okse­stege. Med andre ord mad, som man ellers ville til­berede i en ovn, og metoden er lige­ledes velegnet til andre føde­varer, som har brug for jævn varme over længere tid, fx kartofler, gule­rødder og græskar.

Husk god hygiejne når du griller. Brug altid to fade (ét til råt og ét til stegt), to grill­tænger (én til råt og én til stegt) og vask hænder, hver gang du har rørt ved råt kød. Bland aldrig råt kød og rå grønt­sager. Sådan lyder Føde­vare­styrelsens gril­lråd. Følger du disse væsent­lige anbefa­linger, sparer du højest sand­synlig dig selv og dine gæster for en omgang mad­for­giftning!

Grill er timing og temperatur

Den rigtige stege­tid og tempe­ratur er vigtig for at opnå det perfekte grill­resultat, men afhænger af flere faktorer, såsom kød­type, kød­tyk­kelse og ønsket til­berednings­grad. Brug derfor kloge­ligt, altid et stegetermometer.

Vær opmærksom på, at kødet steger videre, når du tager det af grillen. Tag derfor kødet af et par grader før de angivne tempera­turer for at stoppe stege­processen i tide. Kødet skal cirka trække halv­delen af stege­tiden, husk derfor at lade kødet hvile under alufolie 5-15 minutter så det bliver ekstra godt. Hvis du brænder fingrene på kødet, når du skærer stegen ud, betyder det, at det ikke har trukket længe nok! Her er de anbefalede tempera­turer for forskel­lige typer af kød:

Oksekød, kalvekød og lammekød
Meget rødt: 46-49 °C
Rødt: 49-54 °C
Medium: 54-60 °C
Gennemstegt: 60-65 °C

Svinekød
Rosa: 63-65 °C
Medium: 65-70 °C
Gennemstegt: 70-75 °C

Fjerkræ: And, kylling og kalkun
Medium: 71-74 °C
Gennemstegt: 74–82 °C

Grill­stegning af fisk afhænger af den specifikke type fisk og dens størrelse, og her er det vigtigt at holde nøje øje med processen. Du bør pensle fisken med lidt olie for at undgå, at den hænger fast i grill­risten og så vende den forsigtigt, da fisk nemt kan falde fra hinanden. Husk at lade fisken hvile i et par minutter efter endt grill­stegning så saften i kødet fordeler sig, før du serverer den. Her er de anbefalede tempera­turer for et par forskel­lige typer af fisk:

Laks
Medium: 49-54 °C, 6-8 minutter pr. side
Gennemstegt: 60-65 °C, 10-12 minutter pr. side

Tun
Medium-rare: 49-54 °C, 2-3 minutter pr. side
Medium: 57-63 °C, 3-4 minutter pr. side
Gennemstegt: 63-69 °C, 4-5 minutter pr. side

Brug din grill til røgning

Du kan også anvende din grill til røgning og selv ryge fisk, kød eller ost. Røgning er en gammel konser­verings­metode, som kan øge hold­barhed på især fisk og kød. Røg giver masser af smag til kødet på grillen. Du kan lave ekstra røg ved at bruge røg­smuld eller ryge­flis af bøgetræ, som kan lægges direkte på kullene i din kulgrill eller i brænderen på din gas­grill. Brug kun røgsmuld som er varme­behandlet og fri for bakterier. Start med at salte kødet eller fisken inden røg­ningen. Salt­ningen fremhæver smagen af røgen og er med til at konser­vere kødet, som også får en bedre konsis­tens. Du kan enten drysse salt hen over kødet, lave en salt­lage eller en blanding af salt og farin, eller iblande tørrede krydderier/blancherede krydder­urter i saltet. Salt­ningen skal foregå i køle­skabet for at fjerne mikro­organismer i kødet. Røgning skal foregå med indirekte varme. Placer røg­smuldet i en aluminiums-bakke oven på kullene eller brænderen – altså ikke lige nedenunder kødet. Under kødet skal der stå en dryp­bakke som opsamler fedt.

Varmrøgning er godt til alt kød, fisk, ost og skaldyr. Det er meget vigtigt, at kødet er helt tørt, når det lægges på grillen. Ved varm­røgning kan tempera­turen i grillen komme op på mellem 100-200 °C. For at holde røgen inde, skal spjældene i bunden være åbne og næsten lukkede i toppen. Maden er klar efter 30-60 minutter. Røgning med en tempera­tur på mellem 60-80 °C, kræver længere til­beredning og kødet skal saltes i længere tid.

Koldrøgning er en sværere og mere tids­krævende metode, hvor maden til­beredes ved lav temperatur i en utændt grill, men resul­tatet er fantastisk. Start med at salte dit kød og læg det til tørring i køle­skabet et par dage. Du skal antænde et tykt lag røg­smuld i en kold­røgnings­bakke eller røgboks. Bøge­smuldet skal ulme ved lav temperatur som ikke må overstige 25 °C. Røgningen kan variere fra få timer op til tre uger afhængig af råvaren. Kold­røgning er derfor en langsom proces.