Tapas hummus tortilabrød

opskrifter / Tapas

Tapas, Antipasti og Meze

Her finder du inspiration, tips og idéer til måltider, der er sammensat af små lækre retter og delikasser og som du vil elske at dele med dem du holder af.
Taco Beans med majs, avocado og tortillas

Taco Beans med majs, avocado og tortillas

Økologiske Taco Beans fra Økomama er en skøn hver­dagsret til dig, der vil have et velsmagende alternativ til kød og som gerne vil undgå højt for­arbejdede ingredienser.Taco Beans består af røde kidney­bønner…

Se denne opskrift

Chickpea Masala

Chickpea Masala

Økologisk Chickpea Masala fra Økomama er en skøn hver­dagsret til dig, der vil have et alternativ til kød og som gerne vil undgå højt for­arbejdede ingredienser. Chickpea Masala er den vegetariske udgave…

Se denne opskrift

Bønner i karry med ris, mango­chutney og avocado

Bønner i karry med ris, mango­chutney og avocado

Økologiske Bønner i Karry fra Økomama er en skøn hver­dagsret til dig, der vil have et alternativ til kød og som gerne vil undgå højt forarbejede ingredienser. Bønner i Karry består af…

Se denne opskrift

Butter Chickpeas

Butter Chickpeas

Økologiske Butter Chickpeas fra Økomama er en skøn hver­dagsret til dig, der vil have et alternativ til kød og som gerne vil undgå højt for­arbejdede ingredienser. Butter Chickpeas er den vegetariske udgave…

Se denne opskrift

Foccasia med flagesalt og løvstikke

Foccasia med flagesalt og løvstikke

Her har du opskriften på et skønt italiensk madbrød med sprød skorpe, store luftbobler og dejlig smag. Denne opskrift bruger ægte italiensk mel fra Caputo fra den eneste aktive kornmølle i Napoli.…

Se denne opskrift

Madtærte med kartoffel, rødløg og soltørrede tomater.

Madtærte med kartoffel, rødløg og soltørrede tomater.

Her er et tip til, hvordan dine madtærter altid bliver sprøde og lækre. Det er både nemt og hurtigt med Favorita bagemix og du skal blot tage stilling til, hvilket fyld der…

Se denne opskrift

Tortilla Wraps med grillede kødboller

Tortilla Wraps med grillede kødboller

Tortilla wraps er nem og lækker hverdagsmad. Og det kan laves i et utal af variationer. Prøv denne spicy version med chilikrydrede kødboller, avocado, grillede peberfrugter og Chipotle mayo.

Se denne opskrift

Mini Pariserbøffer med løgchutney

Mini Pariserbøffer med løgchutney

En pariserbøf er en populær og elsket dansk smørrebrødsklassiker. Her serveret i miniformat, som fantastiske lækre mini pariserbøffer med friskrevet peberrod, løgchutney og hvidløgsmayonnaise. Perfekt som en lækker frokost, aftensmåltid eller som en…

Se denne opskrift

Agurkesnack med rygeost creme og friske krydderurter

Agurkesnack med rygeost creme og friske krydderurter

Prøv en anderledes snack bestående af sprøde syltede agurker i kombination med en delikat røget smag fra den fede rygeost-creme og toppet med friske krydderurter og knasende knuste rugbrødschips. Rygeost, også kaldet…

Se denne opskrift

Øl-braiserede svinekæber med rodfrugter

Øl-braiserede svinekæber med rodfrugter

Der er ikke noget bedre end simremad. Når efteråret rigtigt rusker er der ikke noget som lækker, mættende og varmende simremad. Tiden er selvfølgelig en stor del af hemmeligheden bag simremad. Men…

Se denne opskrift

Velkomsthapsere med sprøde Crostini

Velkomsthapsere med sprøde Crostini

Zelected Crostini kommer fra et lille italiensk bageri i landsbyen Dolcedo i det nordvestlige Ligurien. Crostini er dobbelt­bagte, hvilket betyder, at brødet er bagt, hvorefter det er skåret i skiver og bagt…

Se denne opskrift

Friterede Risottokugler med Torsk

Friterede Risottokugler med Torsk

Sprødstegte kugler af risotto er en anderledes og spændende måde at servere den klassiske italienske risret på. Her er der brugt torsk, men den kan sagtens udskiftes med andet fisk eller bacon.…

Se denne opskrift

Butterdejshorn med Tomatpesto og ost

Butterdejshorn med Tomatpesto og ost

Butterdejshorn med pesto og ost er nemme at lave og består af kun af ganske få ingredienser. Det er en færdiglavet butterdej, som rulles ud og som smøres den med din yndlingspesto…

Se denne opskrift

Hjemmebagte fuldkorns Breadsticks med Pesto

Hjemmebagte fuldkorns Breadsticks med Pesto

Fuldkorns breadsticks er en fantastisk snack. De er flotte, nemme at lave, indeholder fuldkorn og smager skønt. Hvad mere kan man ønske sig. Disse hjemmebagte breadsticks er lange, sprøde stykker brød der…

Se denne opskrift

Sprøde Tortilla snacks med Chili Hummus

Sprøde Tortilla snacks med Chili Hummus

Sprøde tortilla snacks af tortilla pandekager. Her er et utroligt nemt tip til, hvordan du laver de lækreste hjemmelavede, sprøde snacks og somom passer perfekt til Chili Hummus.

Se denne opskrift

Rød spidskålssalat med oliven og syltede rødløg

Rød spidskålssalat med oliven og syltede rødløg

Rød spidskålssalat er en virkelig flot salat at sætte på bordet. Den er både velsmagende og nem at lave. Du kan sammen­sætte salaten, som du synes og kombinere ingredienser med forskellige smage…

Se denne opskrift

Græsk salat med Kalamata oliven i chili og hvidløg

Græsk salat med Kalamata oliven i chili og hvidløg

En ægte græsk salat består af oliven, feta, tomat, agurk og røgløg og selvfølgelig masser af salt, friskkværnet peber og en god olivenolie. Skal din græske salat være ægte og autentisk, skal…

Se denne opskrift

Panzanella – Den toscanske salat

Panzanella – Den toscanske salat

Panzanella er en salatklassiker, der stammer fra Toscana i Italien. Hovedingredienserne i Panzanella er brød og tomat, der blandes med lækre kryddeurter og god olivenolie. Brug salaten som et lækkert indslag på…

Se denne opskrift

Sprøde og fingernemme Bruschetta

Sprøde og fingernemme Bruschetta

Bruschetta er perfekt til snack som en nem appetizer serveret med topping. Zelected Bruschetta med olivenolie er dobbeltbagt, hvilket betyder, at brødet er bagt, hvorefter det er skåret i skiver og bagt…

Se denne opskrift

Festlige hapsere til tapas-bordet

Festlige hapsere til tapas-bordet

Her er et par små festlige hapsere der er perfekte til velkomst, forret og drinks. Små nemme og lækre Tapas hapsere, der både kan serveres som forret, snack og til velkomstdrinken, hvis…

Se denne opskrift

Fiskefrikadeller med ærtemos og hummus

Fiskefrikadeller med ærtemos og hummus

Hjemmelavede fiskefrikadeller er altid et hit og så er de tilmed super nemme at lave og noget af det sundeste og lækreste, du kan spise. Fisk er utroligt sundt og godt for…

Se denne opskrift

Sprøde Tapas-skaller med lækkert fyld

Sprøde Tapas-skaller med lækkert fyld

Forkæl dine gæster med de sprødeste Tapas-skaller med lækkert fyld. Tapas-skallerne egner sig godt til alle typer cremet fyld og det er både nemt og hurtigt at gøre serveringsklar. Her er 4…

Se denne opskrift

Frokost-Tapas

Frokost-Tapas

Frokost-tapas er små, lækre hapsere, der sammen udgør et helt frokostmåltid. Tapas egner sig perfekt til frokost. Her er forslag til et par små lækre kolde og lune anretninger som du kan…

Se denne opskrift

Veggie Pizza med cherrytomater og syltede rødløg

Veggie Pizza med cherrytomater og syltede rødløg

Få opskriften her på en skøn veggie pizza her: Byt den klassiske tomatsovs ud med Zelected Cremet Tomat Pesto, som har en lækker, cremet konsistens og tilfører masser af smag til din…

Se denne opskrift

Kartoffelpizza med Mascarpone og Mozzarella

Kartoffelpizza med Mascarpone og Mozzarella

Kartoffelpizza er en skøn og enkel vegetarpizza med kartofler og ost. En hvid pizza, der er fyldt med fine smagsnuancer og er utrolig lækker som en lille snack til et glas hvidvin,…

Se denne opskrift

Landgangspizza og pizzasnegle

Landgangspizza og pizzasnegle

Overrask dine børn med disse lækre landgangsbrød med skinke, solmodne tomater og oliven. Et strejf af Middelhav og dejlige sommerminder i madpakken.

Se denne opskrift

Økologiske Kikærte­deller

Økologiske Kikærte­deller

Sådan laver du nemt og hurtigt økologiske og veganske kikærte­frikadeller til to personer på blot 10 minutter. Økologiske Kikærte­deller fra Økomama er en genial løsning for dem, der ønsker et sundt og…

Se denne opskrift

Økologisk Chili sin Carne

Økologisk Chili sin Carne

Chili sin Carne: Sådan laver du økologisk og vegansk Chiligryde til to personer på 10 minutter. Økologisk Chili Non Carne fra Økomama er en skøn færdigret, som blandt andet består af kidneybønner…

Se denne opskrift

Focaccia med oliven, rosmarin og rødløg

Focaccia med oliven, rosmarin og rødløg

Her er opskriften på et klassisk focacciabrød som både er luftigt, har en blød krumme og en sprød skorpe. Det er toppet med oliven, rødløg, rosmarin, olivenolie og flagesalt -en fantastisk opfindelse.…

Se denne opskrift

Spansk Paella med blåmuslinger og skalrejer

Spansk Paella med blåmuslinger og skalrejer

Paella er en ikonisk ret fra det spanske køkken, som kan varieres på et utal af måder, fra skaldyrspaella til blandet paella med både kød og skaldyr. Denne Paella er en utrolig…

Se denne opskrift

Linguine Snack med Grillede Artiskokker og Olivendrys

Linguine Snack med Grillede Artiskokker og Olivendrys

Super delikat pastasnack med linguine, grillede artiskokker og hakkede Taggiasca oliven serveret med sprøde Sfornatini, semidried cherrytomater og grønne græske oliven fyldt med rød peber og mandler.

Se denne opskrift

Pizza med tomatpesto, tomat, peberfrugt og oliven

Pizza med tomatpesto, tomat, peberfrugt og oliven

Super populær vegetarpizza, der falder i alles smag. Pizzaen er velegnet både som del af brunch-buffeten eller som et lækkert sprødt indslag på tapasbordet.

Se denne opskrift

Linguine Brunch Cups med Caprese-salat

Linguine Brunch Cups med Caprese-salat

Delikate små bagte pastareder med æg og bacon. Det er et hit at servere denne lille bagte pastaret som del af en brunch menu. Server Linguine Brunch Cup sammen med en super…

Se denne opskrift

Gazpacho med zucchini, grillet peberfrugt og semidried cherrytomater

Gazpacho med zucchini, grillet peberfrugt og semidried cherrytomater

Gazpacho er en kold suppe fremstillet af rå grøntsager og er perfekt til de varme sommerdage. Opskriften har sin oprindelse i Andalusien i det sydlige Spanien. Traditionel gazpacho er en simpel ret,…

Se denne opskrift

Smagfulde småretter

Tapas betyder låg på spansk og har sin oprin­delse fra andalu­siske bodegaer, hvor en skive brød eller luft­tørret skinke blev brugt til at for­hindrede fluer i at falde ned i vin­glasset. Tapas er i dag en stærk spansk mad­tradition, der byder på små, smag­fulde retter, som serveres i mindre portioner og til­sammen udgør et varieret måltid. Kært barn har mange navne: Det, at sammen­sætte små­retter og den enkelt­hed, hvormed retterne til­beredes og præsenteres, findes gennem hele middel­havs-området. Hvor Tapas er det spanske begreb for delikate små­retter, kaldes til­svarende i det italienske køkken for Anti­pasti - mens et helt tredje begreb, nemlig Meze, anvendes i Mellem­østen. Betegnende nok, betyder dette ord fra persisk “mazzeh”: At smage. Og uanset navn, er Tapas, Antipasti og Meze alle vel­smagende mund­fulde og små lækkerier, som de mest kræsne ganer vil hade at gå glip af! Lighederne mellem spanske tapas, italienske anti­pasti og mellem­østlige meze er langt vigtigere end forskel­lene. I hjertet af disse etnisk inspi­rerede retter findes de fælles ingre­dienser, som skinke, ost, pølser og brød, oliven­olie, og grønt­sager i form af tomater, auberginer, peber­frugt og hvidløg.

Tapas er et måltid til deling

Tapas er perfekte til at dele og skaber en hyggelig og afslappet atmosfære ved enhver sammenkomst.
Et udsøgt udvalg af små vel­smagende retter til deling er en super­social måde at mødes og spise sammen på. Menuen kan omfatte alt, fra ost og charcuteri til fisk og skaldyr, grønt­sager, brød og meget mere. Det er nemt at have noget for enhver smag. Den varierede smags­palette og de for­skellige farver og teksturer gør tapas til en spændende kulinarisk oplevelse, hvor man bliver præsenteret for for­skellige smags­kombi­nationer. Tapas er fuld af umami og dybde - og frem for alt masser af smag. Selv en simpel Tapas menu kan imponere dine gæster og er altid en sikker vinder, uanset om det er til en fest, en middag eller en hyg­gelig aften der­hjemme. Tapas er mad, som du vil elske at dele med dem, du holder af.

Tapas er nemt og enkelt at tilberede

De kan noget helt særligt ved Middel­havet, navnlig når det handler om at dele et godt måltid i en herlig, afslappet atmosfære. Tapas er i kategorien “suveræn”, hvis man ikke har lyst til at stå og svede ved et komfur eller ovnen. Til­beredning og servering af Tapas kan gøres enkelt og nemt. Måltidet er derfor mere ubesværet, så der er større overskud til nærvær med gæsterne. Tapas bremser uvilkår­ligt tempoet og skaber den perfekte atmosfære for samtale. Tapas er nem at elske, og smagene og duftene fra Middel­havets små­retter kan fx vække dejlige ferie­minder fra de syd­ligere bredde­grader. Her er lidt inspiration til, hvordan du uden anstren­gelser kan servere en lækker tapas menu for dem, du holder af.

Udsøgt tilbehør og topping til Tapas

Zelected Foods tilbyder et bredt udvalg af delika­tesser og specia­liteter baseret på auten­tiske smags­oplevelser fra Middel­havs­regionen. Vi har fundet inspiration fra Tapas i Spanien og Antipasti i Italien til Meze i Grækenland, Tyrkiet og Mellem­østen og herfra udviklet et sortiment, der gør det nemt at tilføre den helt rigtige smag til en Tapas menu.

Med udgangs­punkt i de bedste råvarer og autentiske opskrifter har vi sammensat et bredt udvalg af Tapas tilbehør, som består af bl.a. pesto, oliven, sprøde brød­specia­liteter og sol­tørrede tomater, foruden gril­lede artis­kokker, peber­frugt, marinerede grønt­sager og andre lækkerier som Trøffel-mayon­naise og Løg-chutney. Der er dermed rig mulighed for at udforske et eksklusivt sortiment af de skøn­neste Tapas delikatesser.

Brød er det nok vigtigste Tapas-element. For brødet bruges til at samle, dyppe eller smøre det forskel­lige tilbehør, der typisk ledsager en tapas­menu, såsom oliven­olie, pesto, og aïoli. Derved er brødet på én gang bærer af smag og har en måltids­funktion. Vælg gerne at servere forskel­lige typer af hjemme­bagt brød, som fx en klassisk, sprød baguette, der fungerer herligt sammen med luft­tørret Serano skinke og ost, mens et blødere focaccia­brød kan være perfekt til kraftigere tapas­elementer som pesto eller chorizo­pølse. Færdig­bagte krustader og sprøde salte snacks som crostini og grissini er også ideelle til Tapas­bordet. Crostini er små dobbelt­bagte sprøde brød­skiver lavet af hvede eller rug, og er perfekte til at servere med forskel­lige toppings eller dyppelse. De sprøde Grissini-stænger fås både uden og med sesam­frø eller rosmarin, der tilføjer en ekstra dimension af smag og rustik konsistens. Grissini er velegnede til at dyppe i dip, omvikle med skinke eller servere som del af en oste­tal­lerken. Bouchees er små lette og sprøde krustader, der egner sig for­trinligt til at fylde med laks, rejer, kylling eller grønt­sager. De er færdig­bagte og nemme at forberede og er med garanti en servering der vil imponere dine gæster.

Pesto er en italiensk klas­siker der passer godt til spansk Tapas. Pesto er en sand smags­bombe der kan forvandle selv det mest simple brød til et kulinarisk mester­værk. Pesto er samtidig det perfekte match til både skinke, ost og pølser. Prøv de cremede pesto­varianter Cremet Basilikum pesto, Cremet Peberfrugt pesto, og den solmodne Tomat pesto. Alle pestoer fra Zelected Foods fremstilles af de fineste råvarer og med en blød, cremet konsistens og autentisk smag.

Mayonnaise er kongen af topping dip. Prøv den lækre Trøffel­mayo, der kan løfte talrige retter til nye højder. Med sin cremede konsistens og intense trøffel­smag matcher den brød, oste og luft­tørret skinke. Ligesom andre af vores specielle  krydrede mayonnaiser er perfekt tilbehør til klassisk tapas.

Oliven er en klas­siker på et Tapas bord. De forskel­lige sorter - fra den intens smagfulde kalamata oliven til de større mildere, grønne varianter - tilfører en uover­truffen nuance­rigdom til Tapas bordet. De salte og let bitre eller krydrede noter, der kende­tegner oliven, fungerer godt som modspil til mange andre typiske Tapas smage. Prøv fx de gril­lede grønne oliven eller semi­dried sorte oliven der med en intens smag helt sikkert vil være en oplevelse på en Tapas buffet og perfekte som snack eller i salater.

Grillede, marinerede og syltede grønt­sager er afgørende for den raffinerede Tapas-oplevelse. De bidrager med en bred palette af farver, konsistens og smage, lige fra det knasende til det bløde og fra det syrlige til umami. Knasende syltede agurker, gril­lede artis­kokker i olie og sol­modne semi­dried tomater og gril­lede peber­frugter er med til at skaber harmoni på Tapas-tal­lerkenen. Syltede rødløg er også eminente som tilbehør til Tapas og kan give et løft til mange retter. Prøv også de lækre Løg-chutney som en topping til dine Tapas­retter. Den passer perfekt til ost, kød eller som en dip til chips og grøntsager.

Sådan anretter du den perfekte Tapas menu

Mangfol­digheden på et tapasbord, alle de smukke retter og tilbehør, kan være en fryd for øjet. Men helt uden tanke for den visuelle præsen­tation, kan det let blive en omgang visuelt roderi. Vær kreativ, når du anretter Tapas. Brug spændende over­flader som fx et stort flot træ­skære­bræt, rustikt lertøj og små glas­skåle. Det er ikke svært at kreere et smukt fad med tapas: Brug forskel­lige små lertøjs­skåle til tapenader og pestoer eller vælg bevidst flere i samme stil. Små glas­skåle kan nogle gange være at fore­trække, da de synliggør til­behørets ofte smukke farver.

Du kan vælge at komme alle ingre­dienser på samme fad eller fordele det i temaer. Start med at tage osten ud af køle­skabet i god tid, dvs. gerne 45 minutter før anretning, så den udvikler smagen. Disponer nu de enkelte Tapas elementer i forhold til hinanden. Anret først ostene på brættet. Placer derefter tilbehør - ikke oven på ostene - men i små glas­skåle ved siden af. Fordel dernæst char­cuteri i form af skinke og pølser og evt. patéer i portioner. Pynt med lækker frugt, vindruer, bær og nødder.
En smuk præsen­tation af Tapas menuen er vigtig. Når du sætter den visuelle æstetik i højsædet, smager

Inspiration til nemme Tapas retter

Der findes mange for­skellige slags Tapas: fra de helt enkle Tapas til Tapas retter, der kræver en smule mere til­beredning. Herunder kan du se del­elementer af traditio­nelle, autentiske Tapas.

  • Brød i alle afskygninger, gerne lang­tidshævet hjemmebagt baguettes og focaccia.
  • Oste, gerne forskellige typer som fx Manchego, frisk­oste og blåskimmel.
  • Skinker, som Serrano- eller Iberico-skinke.
  • Pølser, enten luft­tørrede eller friske pølser, som fx Fennikel­pølse, Chorizo og den catalanske Fuet-pølse.
  • Fisk: alle former for fiske­konserves: Tun, muslinger, ansjoser.
  • Grønt: oliven, grillede artis­kokker, peber­frugt, semidried tomater med mere.
  • Frugt: vindruer, appelsin, citron, avocado og mango.
  • Snacks som saltede mandler, dadler og nødder. Prøv fx dadler i baconsvøb stegt på panden.
  • Salater: alle former for salater, fx en helt enkel tomat­salat med balsamico dressing.
  • Marinerede retter: Rejer, svampe, frugt og meget mere.
  • Pande- og fritureretter fx med fisk, kød, kartofler mv.
  • Gryderetter som kød­boller i tomatsovs eller lækker simremad med masser af smag.
  • Supper af enhver slags – kolde som varme. Spaniere elsker supper.

Gå på opdagelse i vores serverings­tips og find inspiration til, hvordan du nemt kan skabe små smag­fulde Tapas­retter, der spreder hyggelig stemning, og vækker begejstring og nysgerrighed hos dine gæster.